maandag 6 augustus 2012

Lezen en schrijven leer je niet in het bordeel

Go For Youth maakt zich sterk voor goed onderwijs in ontwikkelingslanden. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat wie leert lezen en schrijven simpelweg meer kans heeft op een mooie toekomst. Maar lezen en schrijven leer je niet in het bordeel... Daarom steunt Go For Youth van harte de campagne die onlangs door Terre des Hommes is gestart om kinderprostitutie in de Filippijnen onder de aandacht te brengen.

Terre des Hommes maakt zich ernstig zorgen over de groei van cyberkinderporno in de Filippijnen. Hoewel cijfers ontbreken, worden steeds meer kinderen gedwongen om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. De klanten zijn vooral Westerse pedofielen. Voor Filippijnse ouders is het een manier om uit de armoede te komen. Alleen al in de Filippijnen worden zo’n 100.000 kinderen slachtoffers van seksuele uitbuiting op straat, in bordelen, via achteraf kamertjes en via het internet. Het fenomeen cyberseks heeft in de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt. Omdat internetfaciliteiten steeds meer toegankelijk worden, kan bijna iedereen vanuit huis aan de slag. Pedofielen schakelen een tussenpersoon in die een computer en internetverbinding aan ouders verkoopt. Zij laten hun eigen kinderen, maar ook kinderen uit de buurt, voor de webcam seksuele handelingen verrichten. Deze ‘shows’ leveren snel en gemakkelijk geld op. Bovendien zijn ze volgens veel ouders onschuldig omdat het niet om fysiek misbruik gaat.

Terre des Hommes werkt samen met lokale projectpartners en maakt ouders bewust van de gevaren van het probleem. “De psychische schade voor kinderen die op deze manier worden uitgebuit, is heel groot. Kinderen lopen ernstige trauma’s op. Daar zijn ouders zich niet bewust van. Voorlichting aan gemeenschappen is heel belangrijk,” zegt Telay Echano, werkzaam voor Terre des Hommes in de Filippijnen. Behalve preventie en voorlichting aan lokale gemeenschappen, worden kinderen opgevangen in opvangcentra en krijgen ze de kans om vaktrainingen te volgen. Daarnaast krijgen ouders kleine leningen om zelf een zaakje op te zetten om in hun inkomen te voorzien.

Ook aandacht op school voor deze problematiek is belangrijk. Zo zorgde Terre des Hommes er al eerder met succes voor dat er op middelbare scholen personal safety lessons werden geïntroduceerd om kinderen te waarschuwen voor de gevaren van seksuele uitbuiting. De landelijke overheid heeft deze lessen uiteindelijk in het schoolcurriculum opgenomen. Tot slot biedt Terre des Hommes ook juridische bijstand aan slachtoffers. Meer informatie? Kijk dan op de website van Terre des Hommes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten